9 tipov pri budovaní záhrady

Správna záhrada je taká, ktorá nie len že vyzerá dobre, ale aj jej majiteľ sa v nej cíti komfortne a šťastne. Inšpirujte sa našimi tipmi a zostavte si záhradu, ktorá bude životaschopná a pekná na oko aj na dotyk.

Dostatok priestory

Uistite sa, že cez cestičky a chodníčky vo vašej záhrade sa chodí pohodlne a sú dostatočne široké. Nikto totiž nemá rád, keď sa musí tlačiť cez úzke priestory. Ak máte tú možnosť, vyformujte si hlavné cestičky v šírke cca 150cm, aby sa na ne zmestili dve osoby vedľa seba. Bočným chodníčkom postačí aj meter. Pamätajte, že čím vyššia výsadba lemuje vaše chodníky, tým by mali byť cestičky širšie.

Schody

Vonkajšie schody a schodiská by mali stúpať mierne, inak budú pôsobiť pomerne skľučujúco. Ako najpohodlnejšie sa nám javia schody s výškou 15cm alebo menej. Ak vaše schodisko obsahuje viac ako 10 stupňov, zvážte vybudovanie väčšej plošinky po každom štvrtom až piatu schode. Podobne tak v každom prípade, kedy schody menia smer.

Kvalitná dlažba

Ubezpečte sa, že akákoľvek dlažba je položená pevne. Vyhýbajte sa hladkým povrchom či nespevnenej dlažbe a materiálom ako leštená žula či hladké dlaždice, ktoré nemusia poskytovať dostatočnú priľnavosť pri meniacich sa poveternostných podmienkach (dážď, rosa, sneh, ľad). Oveľa lepšie sú štrkové chodníky, obsahujúce kamienky rôznych veľkostí, ktoré priestor zhutňujú a poskytujú tak pevnú základňu pre vaše kroky. Bez ohľadu na materiál tiež dbajte na to, aby boli spevnené plochy v miernom náklone, stačí aj 1 či 2 percentá – to kvôli odtekaniu dažďovej vody.

Priestranné terasy

Terasy predstavujú ideálne miesto pre zábavu. Naplánujte im dostatočný priestor. Zvážte pri tom aspoň približný počet hostí, ktorých budete pravdepodobne hostiť a následne počítajte s aspoň 150cm2 plochy pre každú osobu. S vonkajšou jedálňou sa viaže aj vonkajší nábytok, preto ponechajte okolo každej skupiny nábytku voľný priestor (1meter by mohol stačiť) kvôli cirkulácii vzduchu.

Miesto nad hlavou

Ak máte v záhrade oblúky, pergoly či altánky s popínavými rastlinami, ponechajte si nad hlavou dostatočný priestor. 2metre by mali stačiť, ale pokojne pridajte aj ďalšieho pol metra navrch. Radšej viac ako menej a nebude vás otravovať neustále dotýkanie sa rastlín s vašou hlavou. Zároveň by stĺpiky mali byť postavené pár centimetrov mimo chodníka, aby vám neprekážali pri chodení.

Vysoké a „bodavé“ rastlinstvo

Rastliny s výškou 70 až 100cm odporúčame umiestňovať 50 až 100cm od okrajov chodníkov a terás. Inak by spomínané priestory ostali takpovediac „utopené“ a príliš preplnené. Od frekventovaných miest sa snažte udržať ružové prípadne iné „šípové“ či „bodavé“ rastlinstvo. Prípadne zamerajte svoju pozornosť na Ružu Zephirine Drouhin, ktorá je bez tŕňov.

Prospešné rastliny

Nezabúdajte, že rastliny zvládajú oveľa viac ako len „sedieť“ a tváriť sa pekne. Správny výber rastlín, zasadených na správnom mieste môže záhrade dodať viac pohodlia. Napríklad ihličnany a širokolisté večne zelené rastliny ochránia priestor pred silným vetrom. A pri pohľade na veľkoplošné trvalky sa môže schovať akýkoľvek televízny program!

Myslite dopredu

Na budúcnosť treba myslieť včas, nezabúdajte na ňu ani pri prestavbe vašej záhrady. Vybudovanie elektrického vedenia a zavlažovacieho potrubia nemusí byť pálčivou otázkou dneška, ale za pár rokov, ktovie. Osvetlenie či zavlažovanie záhrady sa vám neskôr môže javiť ako celkom dobrý nápad a nachystanú elektroinštaláciu či inštalatérske momenty vtedy oceníte dvojnásobne.

Čo na to sused?

Bolo by korektné, ak sa pred tým, než začnete realizovať veľké zmeny, poradíte so svojim susedom. Jasné, všetko sa bude diať na pozemku, ktorý je vašim vlastníctvom, ale načo zbytočne provokovať a kaziť si dobré vzťahy, len preto, že ste vysadením jablone zničili susedovi jeho obľúbený výhľad…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..