Na čo nezabudnúť pri jesenných prácach na záhrade

Jeseň na záhrade znamená, že sezóna zberu úrody sa pomaly chýli ku koncu. Záhony sú stále plné posledných odolných plodín, zatiaľ čo stromy sa zahaľujú do zlatých a červených farieb. Aj keď sa môže zdať, že po lete plnom starostlivosti o záhradu si môžete konečne vydýchnuť, práve teraz je dôležité venovať pozornosť niekoľkým kľúčovým prácam. Správna jesenná starostlivosť vám nielenže ušetrí čas na jar, ale zaručí, že vaša záhrada bude pripravená pre ďalšiu sezónu.

Starostlivosť o záhony a pôdu

Ak máte v záhrade ešte zimnú zeleninu, ako kapustu, kel alebo kučeravý kel, máte ešte trochu času pred prvými mrazmi. Po poslednom zbere je však dôležité záhony upraviť. Odstráňte všetky zvyšky rastlín, ktoré už nebudú rásť. Tradične sa pôda na jeseň rytím pripravovala na jar, no čoraz viac sa uprednostňuje prirodzený prístup permakultúry, ktorý necháva záhony cez zimu pokryté mulčom alebo vrstvou kompostu. To umožňuje pôde regenerovať a poskytuje útočisko pre dážďovky, ktoré pôdu prirodzene prevzdušňujú.

Vrstva kompostu alebo hnoja, ktorú na jeseň navrstvíte na záhony, sa počas zimy pomaly rozkladá a zlepšuje pôdnu štruktúru. Na jar sa jednoducho zarýva do pôdy, čím sa zabezpečí bohatý zdroj živín pre nové rastliny.

Starostlivosť o trávnik

Trávnik si aj na jeseň zaslúži vašu pozornosť. Sezónu zakončite posledným kosením, pričom dĺžka trávy by mala byť 3 až 4 cm. Po kosení nasleduje vertikutácia, ktorá prevzdušní trávnik a odstráni z neho mach, burinu a zvyšky starých trávnych trsov. Po vertikutácii nezabudnite trávnik pohnojiť. Jesenné hnojivo by malo byť bohaté na draslík, aby tráva pred zimou získala potrebné živiny a odolala mrazom.

Tip navyše: po vertikutácii môžete trávnik dosiať tam, kde je poškodený alebo preriednutý. Jemná vrstva substrátu a osiva zlepší jeho hustotu a vzhľad na jar.

Stromy a kríky

Aj stromy a kríky potrebujú na jeseň špeciálnu starostlivosť. Pravidelne hrabte opadané lístie, ktoré môžete využiť na kompostovanie, no lístie napadnuté chorobami by ste mali spáliť, aby ste predišli šíreniu infekcií. Skontrolujte stromy a s nožnicami odstráňte všetky suché alebo poškodené konáre, ktoré by mohli cez zimu spôsobiť problémy.

Na jeseň nezabudnite stromom a kríkom dodať dostatok živín prostredníctvom hnojiva bohatého na draslík alebo horčík (najmä pre ihličnany). Pred zimou je tiež dôležité stromy výdatne zaliať, aby ich korene mali dostatok vody na prekonanie zimného obdobia.

Tip navyše: ak plánujete radikálnejší rez stromov, počkajte až na koniec zimy alebo začiatok jari, kedy sa stromy začnú prebúdzať a rany sa budú rýchlejšie hojiť.

Výsadba ovocných stromov

Jeseň je ideálnym časom na výsadbu odolných ovocných stromov, ako sú jablone, hrušky, slivky či čerešne. Pri výsadbe nezabudnite do jamy pridať kompost alebo kvalitný substrát, aby mali stromy dostatok živín na zakorenenie pred zimou. Až do príchodu mrazov ich pravidelne zalievajte.

Tip navyše: ak plánujete výsadbu broskýň alebo marhúľ, počkajte do jari, pretože tieto stromy sú citlivé na nízke teploty a lepšie sa zakoreňujú na jar.

Založenie nového kompostu

Jeseň je tiež skvelým obdobím na založenie nového kompostu. Využite opadané lístie a ďalší biologický odpad z vašej záhrady. Kompostovať môžete takmer všetko od zvyškov zeleniny, kávy, papierových obrúskov až po drevný popol. Vyhnite sa však listom z orechov, ktoré vytvárajú kyslé pH, a nekompostujte popol z uhlia, ktorý obsahuje ťažké kovy.

Tip navyše: pravidelné premiešavanie kompostu a kontrola jeho vlhkosti urýchli proces rozkladu a zabezpečí, že budete mať na jar kvalitný kompost na obohatenie pôdy vo vašej záhrade.

Jesenné práce v záhrade sú kľúčové pre úspešný štart do nasledujúcej sezóny. Neodkladajte ich na jar – vaša záhrada sa vám odvďačí krásnymi rastlinami a bohatou úrodou. Stačí venovať pár hodín úprave záhonov, trávnika a stromov a výsledky uvidíte už na jar.


Jak bude reklama vypadat?
-
Chcete tu reklamu len za 50 CZK?
Zobrazit formulář pro nákup